diumenge, 5 de desembre del 2010

Llicència de Creative Commons

Per tal que el nostre blog tingui una privacitat hem hagut de posar una llicència de Creative Commons en aquest. Aquesta llicència proporciona a tots els visitants del blog saber si la informació del bloc es pot agafar o no, si es pot compartir amb altres persones o si es pot comercialitzar, entre altres coses.

Les llicències de Creative Commons s'utilitzen són una manera d'exercir els nostres drets d'autor i poder oferir alguns drets a terceres persones en determinades condicions.
Més concretament cal dir que les llicències de creative commons són, segons la viquipèdia, una organització sense ànima de lucre dedicada a reduir les barreres legals per a compratir treballs creatius.
Aquesta organització ofereix diferents llicències: 

  • Cc-by new.svg Cc-by white.svg Reconeixement, o Attribution (by): sempre que es reconegui l'autoria de l'obra, aquesta pot ser reproduïda, distribuïda i comunicada públicament.
  • Cc-nc.svg No comercial, o Non Commercial (nc): no es pot utilitzar l'obra ni els treballs derivats per a finalitats comercials.
  • Cc-nd.svg Sense obres derivades, o No derivative works (nd): no es pot alterar, transformar o generar una obra derivada de l'obra original.
  • Cc-sa.svg Compartir igual, o Share alike (sa): si s'altera o transforma l'obra, o se'n generen obres derivades, han de quedar subjectes a la mateixa llicència que l'obra original.
Combinant les condicions obtenim les següents sis llicències:
  • Cc-by white.svg Reconeixement (cc-by): Es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la generació i distribució de les quals també està permesa sense cap restricció.
  • Cc-by white.svg Cc-nc.svg Reconeixement – NoComercial (cc-by-nc): Es permet la generació d'obres derivades sempre que no se'n faci un ús comercial. Tampoc es pot utilitzar l'obra original amb finalitats comercials.
  • Cc-by white.svg Cc-nc.svg Cc-sa.svg Reconeixement - NoComercial - CompartirIgual (by-nc-sa):No es permet un ús comercial de l'obra original ni de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.
  • Cc-by white.svg Cc-nc.svg Cc-nd.svg Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.
  • Cc-by white.svg Cc-sa.svg Reconeixement - CompartirIgual (by-sa): Es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.
  • Cc-by white.svg Cc-nd.svg Reconeixement - SenseObraDerivada (by-nd): Es permet l'ús comercial de l'obra però no la generació d'obres derivades.

Per poder introduir la llicència de creative commons al blog he seguit els següents passos:
  1. Entrar a la pàgina web oficial, a catalunya,  de creative coommons que és aquesta:http://cat.creativecommons.org/
  2. Un cop en aquesta fer un clic a l'apartat Llicències.
  3. Tot seguit fer una lectura acurada sobre el contingut de les llicències.
  4. Anar a trieu una llicència
  5. Omplir el formulari en funció del tipus de llicència que es desitgi.
  6. Finalitzar la tasca clicant a trieu una llicència
  7. Seleccionar l'icona que volem que aparegui al bloc
  8. Copiar el codi embed
  9. Obrir el nostre bloc personal
  10. Una vegada en el bloc anar a l'apartat disseny
  11. Introduir un gadget de HTML/Java Script
  12. Copiar el codi embed ha contingut
  13. Finalitzar la tasca
I ja pots gaudir d'un bloc amb llicència de creative commons.

dimecres, 1 de desembre del 2010

Setmana de pràctiques al CEIP Pallaresa

La setmana del 22 al 26 de novembre van començar les pràctiques pels alumnes de segon. Una estada intensiva en un centre escolar, una oportunitat per aprendre per ser com una esponja i rebre tot allò que un futur puguem utilitzar en la nostra professió.

Des del seminari de l'Ignasi Oró, el meu tutor i tor de pràctiques també, treballem amb un blog conjunt on hem explicat la nostra experiència. Aquí us deixo la meva experiència per poder compartir amb tots vosaltres la magnifica setmana amb els nens i nenes de l'Escola CEIP Pallaresa amb el grup de P5-C.

dimarts, 30 de novembre del 2010

Conferència del doctor Joan Carles Mèlich.

Descripció i idees principals de la conferencia

La conferència del doctor Joan Carles Mèlich va començar a les 10:00h a l’auditori de la nostra facultat. En primer lloc, fan una breu presentació del seu recorregut professional i destacaria que és mestre de filosofia de l’ Universitat Autònoma de Barcelona, és membre de la ICE, coordinador de la càtedra Ramón Llull juntament amb el doctor Francesc Torralba. En segon lloc, es destaquen algunes de les seves escriptures: Educación como acontecimineto ético, La ética de la compasión. A més destaquen d’ ell:

  • La proximitat amb l’altre i saber la distància adequada en un procés educatiu.
  • Gran capacitat de diàleg i ell considera que l’altre també té alguna cosa a dir.
  • La gràcia de saber dir allò que a de dir sense treure les pedres del camí, t’acompanya.

I per finalitzar fan una breu lectura d’un fragment de “Cartas a un poeta jove”.

Tot seguit en Joan Carles Mèlich comença la seva xerrada titulada “El marges de la moral. Una mirada ètica a l’educació”. Comença transmetent naturalitat i no vol fer una conferencia ortodoxa, per aquesta raó es posa en peus i passeja pel voltant del oients. Parla del llibre Marges de la moral. Una mirada ètica a l’educació que està escrit per diferents autors. Ens justifica el subtítol, una mirada ètica a l’educació, la justifica dient que no pot ser educació ètica perquè sense ètica no hi ha educació. Per a ell educació i ètica van lligats i no pot quedar reduïda a això, ja que sense ètica no hi ha educació.

A continuació va responent a unes qüestions que ells mateix a formulat i comença amb la següent pregunta: Què és l’ètica? Una paraula de les utilitzades en el nostre món, parla d’algunes qüestions: des d’ on pensar l’ètica? Societat, felicitat, religió… comenta que actualment diem: “ educar per competències ètiques”. Des d’aquest punt ens parla que un professional té competències, però, que no entén que vol dir la gent amb el concepte “competències ètiques”.

Es qüestiona quin es el lloc de l’ètica en l’educació. Per a ell l’ètica està a l’educació, sense aquesta no hi ha educació. Diu que l’ètica està al principi de l’educació, sinó hi ha relació entre mestre-deixeble no hi ha ètica/no educació.

Per al doctor Joan Carles Mèlich el grup no és la suma de les parts, entre d’altres coses perquè els alumnes no són parts i no hem de tractar als alumnes com a tal perquè no tindrem ètica l’hem de tractar com a persona, com a ésser individual. Per parlar d’ètica necessitem una poètica del nom propi. Educació per a ell està més a prop de l’art que de la ciència.

Continua la conferència amb la pregunta Cóm definir l’ètica? I ens diu automàticament que no ens donarà una resposta, perquè no es pot definir ens deixa oberta la resposta a nosaltres perquè entenguem que és l’ètica amb un fragment d’una pel·lícula, perquè l’ètica no es pot definir, l’hem d’ entendre.

Parla de Kant que diu que l’ètica: la pregunta ètica es “¿que debo hacer?” diu que aquesta no és la pregunta a ètica sinó que la pregunta és “¿com puc estar a l’alçada d’allò que la l’altra em demana?.   
L’ètica no és la moral, té a veure amb la finitud, responsabilitat i esdeveniment. Segons el mestre de filosofia la paraula ètica només té sentit si som éssers finits: amb intencions, etc. I per això deu no té ètica. A continuació defineix el següents conceptes:
  •  La finitud és allò que no sabem que passarà, no tenim res clar. Mai no sabrem si hem fet alguna cosa del tot bé.
  • Responsabilitat: prové de la resposta, dir que l’ètica és resposta és igual a dir: ètica és una resposta.
  • Hi ha dos tipus de respostes en català a/de la responsabilitat apareix quan tu ets responsable de quan algú es fa càrrec de. Si no sentim que allò que li passa algú no eduquem. L’ètica no és la moral.
  •  Moral marc normatiuà ens diu allò que hem de fer. No podem trobar educació sense moral. La moral depèn de la cultura. La moral és una llei no escrita.La moral té pretensions d’ universalitat
Diu que vivim en un temps de molta moral i molt poca ètica. L’ètica és la zona d’hombre de la moral:
  • L’ètica és la resposta una demanda, a una apel·lació de l’altre en una situació radical.
  • L’ètica no és ni privada, ni pública, és intima. (relació de dos)
  • L’ètica no permet la bona consciencia, mai no podrem saber si hem actuat èticament bé.
  • L’ètica no es pot definir només es pot mesurar
Acaba amb la frase: L’ètica no ésser, sinó, ser-hi.

Tot seguit visualitzem els últims minuts de la pel·lícula Saraband i per posar punt i final a la conferència donen pas a la ronda de preguntes.

Valoració crítica de la conferència

Tot i ser un home amb una carrera professional molt amplia, amb una llarga experiència en el món de l’educació i d’aparença molt seria em va semblar un home molt espontani i proper. El fet d’iniciar la seva conferència tenint proximitat als oients i passejant entre nosaltres crea i et dóna la sensació d’igualtat.
La seva xerrada estava plena de coneixements teòrics que la feien molt feixuga, però la seva manera d’explicar-ho et feien tenir ganes de saber més i continuar escoltant. Tot i que en moltes ocasions molts dels continguts no quedaven del tot clar. A més el mestre de filosofia amb el seu discurs ens convidava a rumiar, la seva intenció no era donar-nos resposta de les coses, sinó tot el contrari crear-nos la nostra pròpia idea de les coses.
Va fer una conferència molt amena de manera que nosaltres vam poder estar atents en tot moment. I el tema va ser de gran interès, potser si que una mica complicat però va ser una xerrada que va valdre molt la pena.


dilluns, 29 de novembre del 2010

Les presentacions a l'educació: el Microsoft Power point

Per  poder transmetre diferents continguts a grups de persones, normalment, s'han utilitzat les presentacions amb diferents recursos: pissarres, transparències, diapositives, etcètera.
Però actualment i amb l'avenç de les noves tecnologies hi ha molts programes que ens faciliten la realització d'aquestes. El programa més conegut és el Microsoft Power Point.

Abans d'explicar el funcionament dels programes Microsoft Power Point, citarem alguns del trets  més importants a tenir en compte per realitzar una presentació, ja que el nostre mestre de GTIC ens va informar en unes de les seves classes dels aspectes més importants a tenir en compte i a més podem trobar molta més informació al blog de l'assignatura .

Alguns del temes fonamentals dels que es parla en les presentacions a l'educació és la utilització d'una metodologia orientada a la transmissió de coneixements mestre-alumne, qüestionar-nos si fem un ma us i com aprendre a detectar-lo i si utilitzar presentacions implica un major aprenentatge de l'alumne.

D'altra banda algunes de les competències que es desenvolupen són:

  • L' adquisició de la capacitat de cercar, seleccionar, analitzar i sintetitzar la informació i transformar-la en coneixement.
  • Utilitzar mitjans i entorns digitals per a comunicar-se i treballar de forma col·laborativa, fins i tot a distància, per recolzar l'aprenentatge individual i contribuir a l'aprenentatge dels altres.
Alguns dels programes i serveis per crear i publicar presentacions són: 
·         El Microsoft Power Point
·         L’Impress, una alternativa de molta qualitat, lliure i gratuïta per aquells qui volen treballar sense tenir els condicionants d’utilitzar un programa propietari com el Power Point.
·         També hem de destacar les presentacions que podem crear amb el servei on-line Google Docs. 
·         La quarta aplicació de la que cal parlar no és un programa de presentacions pròpiament dit sinó un servei on-line que permet publicar presentacions fetes en Power Point, és tracta de Slide Share o de Slideboom i els podem trobar a http://www.slideshare.com/ o ahttp://www.slideboom.com/ i si bé no són programes per fer presentacions s'utilitzen molt. Slideboom reconeix moltes més animacions que slideshare

Els programes de presentacions estan estructurats de la següent manera:
·         Presentació
·         Diapositives
·         Objectes
·         Accions
·         Transicions
·         Animacions

Les diapositives són l’eix central dels programes de creació de presentacions en ella es col·loquen els  textos, vídeos, imatges, etc i el conjunt de diapositives formen una presentació.

Les transicions son l’efecte visual i/o sonor que s’estableix entre diapositives
Les animacions són l’efecte visual i/o sonor que s’estableix als objectes i que pot implicar un ordre d’entrada i sortida de dins la diapositiva
Les accions són el conjunt d’instruccions que executem quan fem un clic o passem el ratolí per sobre nu objecte. (per exemple quan cliquem a sobre un text, anem a una dispositiva concreta).


A educació les podem utilitzar de dues maneres en funció de la metodologia emprada:
-          Per transmetre d’una manera clara i entenedora informació als alumnes
-          Per motivar, interactuar, seduir, conduir, convidar... als alumnes

Per tal de conèixer els aspectes tècnics de l´’ús del programa Power Point adjunto un document d’en Jordi Simón on s’expliquen aquests. El document és  aquest:  http://pers.blanquerna.url.edu/jordisimon/doc1302a.pdf


Per finalitzar complemento tota la informació amb algunes de les idees agafades en classe sobre les presentacions de Power Point.

Un Power Point estarà bé o malament depenen del destinataris i per allò que s'utilitzi i mai podrem ocasionar un doble discurs.

Depenen del que es vulgui treballar en el moment hi haurà un power point o un altre. Per realitzar un Power Point hem de tenir en compte:
- Objectius dels destinataris
- Mirar que no hagin dos o tres significats
- Saber justificar les imatges o textos utilitzats

Pedagògicament en un power point intentarem utilitzar colors neutres que no distreguin la mirada de l'imatge.
Artísticament intentarem que els colors i els textos no estiguen en desacord, es a dir un color suau amb un text de caire càlid o suau

dilluns, 13 de setembre del 2010

Interactivitat: idees principals

- Els ordinadors són  màquines per fer càlculs, però gràcies a una millora en la qualitat han esdevingut també màquines per comunicar-nos.
- Respecte al terme Interactivitat ens explica que hi ha una altra manera de mostrar l' informació i organitzar-la; fent que aquesta sigui a llocs diferents i que es pugui accedir de diferents maneres amb diferents punts de connexió. Mètode proposat per Vannevar Bush ho va fer per a millorar la comunicació científica, però no va poder ser.
- Ted Nelson va elaborar un projecte anomenat "Xanadú", que tampoc no es va poder fer realitat, però va donar lloc a diverses innovacions com: hipertext i el terme hipermèdia. Les idees eren clares però faltava encara la tecnologia que les suportés.
- Duglas Endelvar amb un grup d’investigadors van fer una sèrie de descobriments com: el ratolí ( que permetia una comunicació d’anada i de tornada,comunicació interactiva), va definir com s’havia de fer aquesta comunicació interactiva.
- Van aparèixer els primers programes interactius en forma de CD-rom als anys 90. La majoria tenien finalitats educatives però els videojocs van tenir molt més èxit.
- Aquests només permeten interacció amb un mateix però amb la xarxa d’Internet es multipliquen les possibilitats.

Interactivitat

Declaració d'intencions

Benvinguts i benvingudes a tots i a totes al meu bloc!

Sóc la Raquel Fernández, una alumna del segon curs del grau de mestre en educació infantil.
A la universitat, ens han proposat realitzar un bloc per poder aprendre a treballar amb diferents eines i aquí  les mostraré: aquest és le meu bloc que es titula La Raquel apren a ser  mestre.  
En aquest, us aniré mostrant les meves experiències en el dia a dia a la facultat per poder-les compartir amb tothom. Podrem trobar les activitats de l'assignatura de Gestió de la informació i TIC i de Comunicació oral, escrita i digital. A més a més, observarem activitats realitzades al seminari, noticies interessants i pàgines web o blogs que són rellevants per la meva futura professió.I també, tots aquells aspectes que puguin ser útils a persones que estudien la mateixa professió que yo.