diumenge, 5 de desembre del 2010

Llicència de Creative Commons

Per tal que el nostre blog tingui una privacitat hem hagut de posar una llicència de Creative Commons en aquest. Aquesta llicència proporciona a tots els visitants del blog saber si la informació del bloc es pot agafar o no, si es pot compartir amb altres persones o si es pot comercialitzar, entre altres coses.

Les llicències de Creative Commons s'utilitzen són una manera d'exercir els nostres drets d'autor i poder oferir alguns drets a terceres persones en determinades condicions.
Més concretament cal dir que les llicències de creative commons són, segons la viquipèdia, una organització sense ànima de lucre dedicada a reduir les barreres legals per a compratir treballs creatius.
Aquesta organització ofereix diferents llicències: 

  • Cc-by new.svg Cc-by white.svg Reconeixement, o Attribution (by): sempre que es reconegui l'autoria de l'obra, aquesta pot ser reproduïda, distribuïda i comunicada públicament.
  • Cc-nc.svg No comercial, o Non Commercial (nc): no es pot utilitzar l'obra ni els treballs derivats per a finalitats comercials.
  • Cc-nd.svg Sense obres derivades, o No derivative works (nd): no es pot alterar, transformar o generar una obra derivada de l'obra original.
  • Cc-sa.svg Compartir igual, o Share alike (sa): si s'altera o transforma l'obra, o se'n generen obres derivades, han de quedar subjectes a la mateixa llicència que l'obra original.
Combinant les condicions obtenim les següents sis llicències:
  • Cc-by white.svg Reconeixement (cc-by): Es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la generació i distribució de les quals també està permesa sense cap restricció.
  • Cc-by white.svg Cc-nc.svg Reconeixement – NoComercial (cc-by-nc): Es permet la generació d'obres derivades sempre que no se'n faci un ús comercial. Tampoc es pot utilitzar l'obra original amb finalitats comercials.
  • Cc-by white.svg Cc-nc.svg Cc-sa.svg Reconeixement - NoComercial - CompartirIgual (by-nc-sa):No es permet un ús comercial de l'obra original ni de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.
  • Cc-by white.svg Cc-nc.svg Cc-nd.svg Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.
  • Cc-by white.svg Cc-sa.svg Reconeixement - CompartirIgual (by-sa): Es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.
  • Cc-by white.svg Cc-nd.svg Reconeixement - SenseObraDerivada (by-nd): Es permet l'ús comercial de l'obra però no la generació d'obres derivades.

Per poder introduir la llicència de creative commons al blog he seguit els següents passos:
  1. Entrar a la pàgina web oficial, a catalunya,  de creative coommons que és aquesta:http://cat.creativecommons.org/
  2. Un cop en aquesta fer un clic a l'apartat Llicències.
  3. Tot seguit fer una lectura acurada sobre el contingut de les llicències.
  4. Anar a trieu una llicència
  5. Omplir el formulari en funció del tipus de llicència que es desitgi.
  6. Finalitzar la tasca clicant a trieu una llicència
  7. Seleccionar l'icona que volem que aparegui al bloc
  8. Copiar el codi embed
  9. Obrir el nostre bloc personal
  10. Una vegada en el bloc anar a l'apartat disseny
  11. Introduir un gadget de HTML/Java Script
  12. Copiar el codi embed ha contingut
  13. Finalitzar la tasca
I ja pots gaudir d'un bloc amb llicència de creative commons.

dimecres, 1 de desembre del 2010

Setmana de pràctiques al CEIP Pallaresa

La setmana del 22 al 26 de novembre van començar les pràctiques pels alumnes de segon. Una estada intensiva en un centre escolar, una oportunitat per aprendre per ser com una esponja i rebre tot allò que un futur puguem utilitzar en la nostra professió.

Des del seminari de l'Ignasi Oró, el meu tutor i tor de pràctiques també, treballem amb un blog conjunt on hem explicat la nostra experiència. Aquí us deixo la meva experiència per poder compartir amb tots vosaltres la magnifica setmana amb els nens i nenes de l'Escola CEIP Pallaresa amb el grup de P5-C.