dimarts, 11 de gener del 2011

Drets d'autor, Copyright i Creative Commons

Segons la wikipèdia el dret d'autor i el copyright constitueixen dues concepcions sobre la propietat literaria i artística. 

Els drets d'autor es basa en la idea d'un dret personal de l'autor, fundat en una forma d'identitat entre l'autor i la seva creació. El dret moral esta constituit com emancipació de la persona de l'autor: reconeix que l'obra és expressió de la persona de l'autor i així la protegeix. 

La protecció del copyright es limita estrictament a l'obra, sense considerar atributs  morals de l'autor amb la seva obra, excepte la paternitat; no el considera com un autor propiament dit, però té drets que determinen les modalitats d'ulització d'una obra.

Una obra pasa al domini públic quan els drets patrimonials han expirat. Aixó succeeix habitualment trasncoregut un termini des de la mort de l'autor (post mortem auctoris). Un cop acabat aquest termini l'obra pot ser utilitzada de forma lliure, respectant els drets morals.

D'altra banda tenim Creative Commons, que és una organització no gubernamental i sense ànim de lucre. Les seves llicències permeten conservar l'autoria d'un text, cançó, imatge... però dona molta mes flexibilitat, perquè a diferència del copyright permet la lliure circulació dels documents i la còpia, sense un intermediari.

Permet compartir la informació de forma lliure dins d'un marc legal que protegeix l'autoria.

Hi han diferents tipus de llicències les podem veure aquí. Per a més informació clicaqui i aqui. Qualsevol pot obtenir una llicència només cal anar ahttp://creativecommons.org/choose/ i omplir les dades necessaries. Obtindrem un codi embed per publicar-lo al nostre web. El processador de textos Open Office té una extensió que permet incloure la llicència als nostres documents directament. 

Per buscar documents, imatges, cançons amb llicència CC podem utilitzar aquest buscador dins d'aquest podem buscar mitjançant google web, google image, jamendo (per música), flickr (imatges), blip.tv (vídeo), SpinXpress (media), wikimedia commons (media). 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada