dimarts, 11 de gener del 2011

Programari i cultura lliure



El programari i el codi font: 
-      Els programes d’ordinador són seqüències d’instruccions que el processador va llegit, interpretant i executant, una darrere l’altre.
-      Un tipus d’instrucció que els processadors poden executar són molt simples. Per fer una acció complicada, cal executar moltes instruccions bàsiques.
-      La feina dels programadors consisteix a escriure les instruccions que desprès el processador llegirà i executarà. Tot això es fa amb llenguatges de programació.
-      EL CODI FONT d’una aplicació informàtica està format per la relació completa d’expressions complexes.
-      Perquè el processador sigui capaç d’entendre les instruccions, cal convertit bàsicament mitjançant la complicacióà CODI EXECUTABLE.
-      Per fer servir un programa d’ordinador no és imprescindible tenir acès al seu codi font. Si copiem al disc dur el seu codi executable, ja el podrem utilitzar.
El programari convencional: 
-      El programari convencional o privatiu limita la possibilitat de detectar i corregir errades de programació, de fer-hi modificacions, de traduir-lo o fer-lo servir per a finalitats diferents a les previstes pels seus autors.
-      El model de negoci de la indústria del programari (software) consisteix a cedir el codi executable i impedir l’accés al codi obert.
Classificació del programari convencional:
-      Programari gratuït (freeware): programes que es poden fer servir lliurement, sense pagar pel seu ús.
-      Programari de prova (shareware): programes que es poden provar però que demanen un pagament si se’n vol fer un ús complet i continuat.
-      Programari comercial: programes que requereixen un pagament previ per a fer-ne ús i disposar d’una llicència comercial.
El programari de codi obert:
-      El programari de codi obert ofereix la possibilitat d’accedir al seu codi font.
-      També garanteix el dret a estudiar-lo, modificar-lo, adaptar-lo, recompilar-lo i difondre’n la versió resultant.
El programari lliure: 
-      El moviment de programari lliure es planteja les repercussions ètiques i socials derivades de l’adopció d’un model d’ús determinat i de la creació de programari.
-      DEFINICIÓ: aquell que garanteix simultàneament 4 llibertats:
1. usar-lo amb qualsevol finalitat
2. Estudiar-lo i adoptar-lo a les nostres necessitats.
3. Llibertat de redistribuir-lo a tercers. 
4. Introduir-hi millores i fer-les públiques a fi que se’n beneficïi tota la comunitat.
Projectes del programari lliure: 
-      La majoria de projectes de programari lliure són desenvolupats per col·lectius de programadors que dediquen voluntàriament part del seu temps a dissenyat i crear aplicacions informàtiques de manera col·laborativa.
-      El moviment de PROGRAMARI LLIURE ha desenvolupat programes tan potents com el navegador FireFox o el paquet ofimàtic OpenOffice.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada